PDSZ: ellehetetlenülhet a szakszervezetek érdekvédelmi munkája

szerző: Jobline
2012 június 06.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) növekvő aggodalommal figyeli azokat a kormányzati törekvéseket, melyek a célja a Munka törvénykönyvének módosításával a szakszervezetek érdekvédelmi munkájának ellehetetlenítése, de legalábbis súlyos megnehezítése - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A szakszervezet amiatt is aggódik, hogyha a parlament megszavazza a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot (T/7415. szám), megszűnhetnek az érdekképviseletek elemi feltételei.

Emellett a most benyújtott törvénytervezettel megszűnne a munkaidő-kedvezmények összevonásának lehetősége, ezáltal megszüntetnék a szakszervezeti munkaidő-kedvezményeket. Mendrey László hozzátette, hogy amennyiben a fenntartói szinten tevékenykedő szakszervezeti tisztségviselők egyúttal nem a szakszervezet munkahelyi szervének tisztségviselői is, részükre munkaidő-kedvezmény nem járna, de a tárgyalások idejére a munkavégzés alóli felmentést sem írja elő a törvény.  A Munka törvénykönyve e tekintetben csak a munkáltatóval való tárgyalást említi, ezért szükséges a Munka törvénykönyvének módosítása, valamint a közalkalmazotti törvény szakszervezeti működésre vonatkozó egyes szabályainak hatályban tartása.

A PDSZ elnöke elmondta azt is, hogy a szervezet által elfogadásra javasolt módosítások valamennyi olyan szakszervezet további működésének elemi feltételeit biztosítanák, amelyek a működési területük sajátosságainak megfelelően három szinten, országos, fenntartói, illetve intézményműködtetői és munkahelyi szinten szerveződnek.

A közlemény így végződik: "abban bízunk, hogy az Országgyűlés tagjai közül, azok a képviselők, aki a rendszerváltás idején maguk is a független szakszervezeti mozgalom tagjai közül kerültek a politikai élet sodrába, megértik az általunk felvetettek fontosságát, és támogatják javaslatainkat".

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen