Miért annyira fárasztó és hosszadalmas a kiválasztási folyamat?

szerző: Jobline
2013 június 11.

A nem megfelelő ember kiválasztásán rengeteg pénzt bukik a cég, ezért lehetnek annyira népszerűek a több körből álló interjúk - írja a Business Insider.

A jelöltnek sokszor bosszantó és körülményes, amikor 3-4 próbatétel elé állítják a kiválasztási folyamat során, de ez a cég részéről fontos és érthető, hiszen akár milliókat is bukhatnak, ha nem a megfelelő embert választják ki - írja a Business Insider. A lapnak egy szoftvercég marketingese úgy fogalmazott, hogy "hatalmas a verseny, főleg az olyan szakmáknál, amikhez nem kellenek különleges vagy ritka képességek". Hozzátette, hogy egyre népszerűbb a cégek között a személyiség- és intelligencia teszt, hogy kiszűrjék azokat, akik nem megfelelőek nekik. Igaz, ezek jóval tovább tartanak, mintha csak egyetlen beszélgetésre hívnák be őket.

Forrás: AFP / Stringer
Karrierszakértők szerint teljesen megszokott dolog, hogy több fázisban faggatják a jelöltet, kezdve a telefonos interjún át a különböző tesztekig, majd utána az első találkozó a HR vezetővel, majd a cég vezetőjével. A vállalatok inkább biztosra mennek, ezért inkább napokat, vagy heteket eltöltenek egy-egy jelentkezővel, hogy biztosra menjenek, néhány cég pedig még az átvilágítástól sem riad vissza. Az első alkalommal még csak azokat tudják kiszűrni, akikkel merőben más céljaik vannak, a későbbi körökben, tesztekben, személyes beszélgetésekben pedig a pályázó kompetenciáját, képességeit, készségeit mérik fel.

A lap hozzáteszi, hogy az álláskereső szempontjából már-már kínzóan hossz folyamat a legbiztosabb befektetés a vállalatoknak. Egy dolgozó felvétele ugyanis rengeteg kolléga teljesítményére hatással lehet, és nem éri meg kockáztatni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

hr  •  állásinterjú  •  kiválasztás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen