Nyelvtanulás továbbtöltve: tények és tévhitek – II. rész

szerző: Jobline
2014 április 28. Szóljon hozzá

Két lengyel úriember komolyan vette a választ arra kérdésre, hogyan tudtak rövid idő alatt tökéletesen megtanulni angolul. Meglepő dolgokat állítanak, amik nem csak az angolra igazak, hanem bármely más nyelvre is. Itt a folytatás.

Legutóbb két tévhit dőlt meg: az egyik, hogy külföldön lehet a legkönnyebben elsajátítani egy idegen nyelvet, a másik, hogy folyton beszélni kell, és csakhamar úgy csevegünk majd külföldiül, mint a vízfolyás. Tomasz P. Szynalski és Michal Ryszard Wójcik most újabb két tévhitet döngöl agyagba.

1. Nyugodtan szabad hibázni az idegen nyelv gyakorlása közben.
Amikor a nyelvórán egy diák nem mer megszólalni, a tanár úgy bátorítja, hogy beszéljen nyugodtan, nem baj, ha hibát vét, ez a dolgok természetes velejárója. A gyakorlás különben is fontosabb, mint az, hogy ragaszkodjunk a szabályokhoz.

Ezzel szemben a tények. Hibázni drága mulatság. Minél többször követjük el ugyanazt a hibát, annál nagyobb a valószínűsége, hogy úgy, azaz rosszul vésődik be, és soha többet nem szabadulunk meg tőle.
Rengetegen gondolják azt, hogy minél folyékonyabban kell beszélni egy nyelvet, míg a nyelvtani helyesség másodlagos. Aki ezen az úton halad tovább, valóban könnyen fogja használni az adott nyelvet, de amit kiejt a száján, az a nyelv általa alkotott sajátos változata lesz – ami bizonyos mértékben hasonlít az eredetire, de azért, valljuk be, nem lesz az igazi.

Lehet azzal érvelni, hogy a hibás beszéd még mindig jobb, mintha meg sem szólalnánk. Csakhogy ezen az állapoton nagyon nehéz túllépni a bevésődés miatt. A hibákkal tarkított folyékony beszédről ugyan milyen okból szokna le valaki hirtelen, és szólalna meg azután tökéletesen?

Javaslatunk a következő: az óvatos, átgondolt, nyelvtanilag korrekt beszéd felől haladjunk fokozatosan a hibátlan folyékonyság felé. Inkább kevesebbet szólaljunk meg addig, amíg nem vagyunk magabiztosan birtokában a szükséges nyelvtani ismereteknek.

Forrás: Jobline

2. Aki külföldi, az mindig is akcentussal fog beszélni egy idegen nyelvet.
Ez a mondás leginkább arra jó, hogy a nyelvtanuló kedvét eleve elvegye a helyes kiejtés elsajátításától. Ha egyszer valaki nem született mondjuk ángliusnak, eleve minden beszéljen akcentus nélkül ángliusul, ugyebár?

Ezzel szembe a tények. Tagadhatatlan, hogy szinte mindenki akcentussal beszél egy idegen nyelvet, de mutasd meg azt a gránitsziklát, amelyikbe bele van vésve, hogy neked is így kell tenned! Sok komikus tökéletesen utánoz akár külföldi poltikusokat meg színészeket, és Renée Zellweger is hibátlanul beszéli a brit angolt a Bridget Jones naplójában, pedig eredetileg olyan irtózatos texasi kiejtése volt, hogy az első filmjét majdnem feliratozni kellett az angolszász hallgatóság számára is. Erre persze azt lehet mondani, hogy nem mindenki születik olyan nyelvi tehetséggel, mint a komikusok meg a színészek, de eleve meg sem próbálkozni a tökéletes kiejtés megtanulásával: vétek! Ugyanis nincsen semmilyen racionális magyarázat arra, hogy miért ne lehetne megtanulni egy idegen nyelv tökéletes kiejtését. Illetve egy mégis van: ha valaki lusta hozzá.

Az idegen nyelv tökéletes kiejtéséhez kell egy kis hangutánzó képesség, ami mindenkinél természetes adottság, hiszen a saját anyanyelvünket is így tanuljuk meg, és ha minden jól alakul, kisgyerekkorunk óta akcentus nélkül beszéljük. Ez a képesség nagyon sok gyakorlással továbbfejleszthető annak érdekében, hogy akcentus nélkül beszélhessünk egy idegen nyelvet. Többek között erre is való az internet a cukimacskás videók küldözgetése helyett.

Aki aztán kellően magas szintre jutott, az vagy tökéletesen beszéli az adott nyelvet (például az oxfordi angolt) vagy zavarbaejtően jól. Hogy ez utóbbi mit jelent? Mondjuk ha németről van szó: az anyanyelvi német eltűnődik, hogy az illető egy általa közelebbről nem ismert osztrák vagy svájci tartomány nyelvét beszéli-e. Vagyis az anyanyelvi német érzi, hogy valami „nem egészen stimmel” ezzel a kiejtéssel, de az először nem merül föl benne, hogy teljesen külföldi megszólalóról van szó.

Folytatjuk! Ha egyetértesz a fentiekkel, vagy éppen ellekezőleg, egészen mások a tapasztalataid, írd meg nekünk!  
Csak rajtad áll, kihasználod-e a nyelvtudás előnyeit! Nézd meg, milyen ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket gyűjtött össze az Eduline!

Jelentkezz a Facebookon nyelvi játékunkra, hogy a nyeremény birtokában fejleszthesd nyelvtudásodat!

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)