Így írjon önéletrajzot egy pályakezdő mérnök

szerző: Jobline
2014 július 17. Szóljon hozzá

Rengeteg féle önéletrajz létezik: amerikai típusú, külföldi munkaválláshoz szükséges Europass, gerilla és olyan, ami teljességgel besorolhatatlan, mert gazdája minden kreatív energiáját bevetette a megírásakor. Sorozatunkban a legegyszerűbbel kezdjük: a pályakezdő mérnökével, aki az amerikai típusú CV-t vette alapul.

Személyes adatok
Korábban általános volt, hogy a személyes adatoknál akkurátusan megjelölték: név, születési hely, dátum, lakcím, telefonszám, e-mail, honlap. A szakemberek egy része ezt ma már nem ajánlja, hiszen az adatok önmagukért beszélnek. Szintén vitatott, hogy a születési évet fel kell-e tüntetni – az iskolai tanulmányok dátumai alapján úgyis kikövetkeztethető. Abban sincs egyetértés a szakemberek között, kell-e fényképet csatolni az önéletrajzhoz. Egy mérnök esetében valószínűleg nem hiányolja a HR-es.


Iskolai tanulmányok
Itt kronológiai sorrendben visszafelé következzen a felsőfokú végzettség, majd a középiskola. Az általános iskolát csak akkor érdemes megemlíteni, ha különleges tanrendű oktatási intézményről van szó, amely valamiért releváns a jelentkező későbbi tanulmányait illetően. A felsőfokú végzettségnél kötelező az intézmény, a szak és diplomamunka témájának, valamint a tanulmányok kezdetének és végének beírésa. A középiskolai végzettségnél érdemes megemlíteni az érettségi átlagot, amennyiben arra büszke lehet a jelentkező. (Előfordulhat, hogy egy későbbi mérnök a humán tárgyakban nem jeleskedett, ilyenkor szerényen hallgassunk az átlagról.)

Szakmai tapasztalatok
Pályakezdő mérnökről van szó, ám lehet szakmai tapasztalata, amennyiben még az egyetem megkezdése vagy a diploma megszerzése előtt már dolgozott szakirányú területen. Különösen fontos megemlíteni, ha a jelölt mondjuk két évre megszakította tanulmányait, és külföldön vállalt munkát a szakterületén.

Nyelvtudás
Meglepően sokan lódítanak a nyelvtudásukat illetően, ami roppant veszélyes, mert könnyű lebukni. A valós tudásról kell beszámolni. Nem feltétlenül a „papír” a fontos (de ha a jelölt sikeres vizsgát tett, feltétlenül tüntesse fel), hanem az, hogy milyen szinten tudjuk használni az adott nyelvet.

Számítástechnikai ismeretek
Itt is a valós tudást kell feltüntetni, pontosan megnevezendők az adott programok és az ismeretek szintje.

Közéleti tevékenység
Előnyt jelenthet, ha a jelölt aktív közéleti tevékenységet végzett, mert a cégek értékelik a társadalmi elkötelezettséget. Érdemes feltüntetni például az egyetemi diákönkormányzatban végzett munkát, vagy ha a jelölt évek óta önkéntes a Vöröskeresztnél.

Hobbi
Korábban általános volt a kedvenc szabadidős tevékenység megnevezése, ma a szakemberek egy része már csak abban az esetben ajánlja, ha a hobbi releváns a meghirdetett poszt szempontjából. Ha például valaki szívesen horgászik és futballozik, hagyja ki az önéletrajzból, de ha mérnök, és a barátaival ultrakönnyű oktokopter kifejlesztésén fáradozik, az hatalmas pluszt jelenthet az önéletrajzban. Megemlíthető még a kiemelkedő sportteljesítmény, mert ez árnyalja a személyiségről kialakítható képet.

Aláírás
Helységnév, dátum

Az önéletrajz mindig testreszabást igényel, vagyis a megcélzott cég igényei szerint kell hangsúlyozni az egyes fontos momentumokat, az irreleváns adatokat pedig ki kell hagyni. A fentiek tehát csak kiindulópontul szolgálhatnak egy jól megírt önéletrajzhoz.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)