Mi a hobbija? – Ezért teszik fel ezt a kérdést az állásinterjún

szerző: Jobline
2019 december 17.

Látszólag könnyű kérdés, nincs rá jó vagy rossz válasz, mégis előfordulhat, hogy ezen fogsz elbukni. Sok minden kiderül az ember személyiségéről, ha elárulja, mi a hobbija, és el is meséli, miért pont az. A HR-es azért teszi fel ezt a kérdést, hogy érzékletesebben kirajzolódjon előtte a jelölt alkata, aminek alapján eldöntheti, megfelel-e a meghirdetett pozícióra és könnyen beilleszkedik-e a vállalati kultúrába. Ebben az esetben nincs jó vagy rossz válasz, de van néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venni, hogy jól vedd ezt az akadályt.

Mire kíváncsi az interjúztató?

Jó csapatjátékos vagy-e

Szinte minden munkakör megkövetel valamilyen szintű csapatmunkát, ezért jó pont jár azért, ha a szabadidődben olyasmivel foglalkozol, ahol másokkal kell együttműködnöd élénk kommunikáció közepette. A kosarazás vagy az önkénteskedés például ilyen.

Vannak-e vezetői készségeid

Az állásinterjún arra is figyelnek, hogy a jelölt fejlődőképes-e, felépíthető-e vezetővé, amennyiben a cégnél képzeli el a jövőjét. Tehát ha mondjuk futóklubot alapítottál, amikor elhatároztad, hogy lefogysz, látnak majd benned fantáziát.

Folyamatosan fejleszted-e a készségeidet

A kreatív hobbi, mint a festegetés vagy a blogolás arról tanúskodik, hogy jobb ember szeretnél lenni és közelebb akarsz kerülni önmagad és a világ megértéséhez. Az ilyen tevékenység azt is jelzi, hogy folyamatosan fejleszted a kommunikációs készségeidet és az önkifejezés új útjait keresed. A kreatív hobbi kitartásról is tanúskodik.

Összetett személyiség vagy-e

Akinek széles az érdeklődési köre, annak jobb a problémamegoldó képessége és ügyesebben bánik az emberekkel, hatékonyan kezelve a kimondottan nehéz eseteket is. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy ne említs túl sok hobbit, mert ez arra utal, hogy határozatlan és felületes vagy, mert egyik tevékenységre sem tudsz annyi időt szánni, hogy igazán elmélyedhess benne.

Forrás: Jobline

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Vannak-e kitűzött céljaid, amelyeket meg is valósítasz

Minden munkakörben célokat kell kitűzni és meg is kell valósítani őket, ezért ha valaki a szabadidejében is ilyen következetes ember, az jó jel a HR-es számára. Legyen szó nyelvtanulásról vagy maratoni futásról, a hobbid arról tanúskodhat, hogy kiválasztottál egy területet, ahol eredményeket akarsz elérni, és addig nem nyugszol, míg át nem szakítottad a célszalagot.

Tudsz-e lelkesedni

Aki lelkesen űzi a hobbiját, mert örömét leli benne, az valószínűleg a munkáját sem csupán azért végzi, mert valamiből meg kell élni.

Nem vagy-e túl lelkes

Azért arra is vigyázni kell, nehogy úgy nézzen ki a dolog, hogy igazából a hobbidért élsz, és munkanapokon csak úgy bejársz dolgozgatni, mert muszáj. Például ha könyvelőnek jelentkezel, és a kérdésre válaszolva azt ecseteled, mennyire rajongsz a divatért, a szabadidődben csak ezzel foglalkozol, olyan benyomás alakulhat ki rólad, hogy inkább abban a szakmában kellene elhelyezkedned.  

Tudsz-e majd a munkádra koncentrálni

A cég számára fontos, hogy a náluk végzett munka legyen a prioritásod, ezért felhúzott szemöldökökkel találkozhatsz, ha elárulod, hogy van egy kis webshopod, ahol biokozmetikumokat árulsz, mert a zöld eszme elkötelezett híve vagy. Ilyenkor felébred a gyanú, hogy igazából csak stabil jövedelemre vágysz, hogy a bizniszedet működtetni tudd, illetve szakmai tapasztalatokat akarsz gyűjteni, mert hamarosan teljesen a vállalkozásodnak akarod szentelni magad.

Tényleg érdekel-e valami a munkádon kívül

Rossz válasz, ha azt mondod, hogy nincs hobbid, mert a munkád az életed. Ez azt jelenti, hogy munkalkoholista vagy, tehát valami nem stimmel veled, és nem érdemes a cégnek beléd fektetni, mert előbb-utóbb úgyis kiégsz vagy megbetegszel. Az sem jó, ha a közösségi médiát említed, ahol iksz ezer követőd van, mert mindig posztolod, mit reggeliztél. A Facebook, a Twitter vagy az Instagram nem hobbi, hanem olyan médium, ami elvonja a figyelmedet az életről, és kattintgató zombit csinál belőled. Legyen valamilyen normális szabadidős tevékenységed, amitől fejlődni tudsz, és jól hangzik, amikor mesélsz róla az állásinterjún. Ha még nincs, gyorsan keress magadnak.

A Business Insider cikke nyomán.
 
 
Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen