Ezekből az intő jelekből lehet tudni, hogy valakit ideje már kirúgni

szerző: Jobline
2019 december 31.

Középszerű? Kifejezetten rosszul teljesít? Mérgezi a légkört? Van még pár kevésbé nyilvánvaló tényező, ami arra utal, hogy a kolléga megérett a lapátra.

A teljesen inkompetens munkatársat nem nehéz kiszúrni, mert látványosan mindent megtesz azért, hogy megkapja végre a felmondólevelét. A problémát azok jelentik, akikkel látszólag minden rendben van, de sunyi módon belülről bomlasztanak, és lassan, de biztosan felőrlik a többiek morálját, rendkívül sokat ártva a cégnek. Miről lehet őket felismerni? Jeff Haden az Inc.com-on gyűjtötte össze a legbeszédesebb jeleket.

Forrás: Jobline


Folyton pletykál

Nem ritka eset, hogy valaki kimegy az irodából, és egy kolléga azonnal sorolni kezdi, miért nincs megelégedve vele, hogyan kellene változtatnia a hozzáállásán és általában mennyire fárasztó alak. Felmerül a kérdés: a pletykáló kolléga miért nem személyesen beszéli meg az illetővel, ha gondja van vele, miért a háta mögött szedi le róla a keresztvizet? Hogy nem az ő dolga ezt megtenni? Akkor inkább egyáltalán ne beszéljen a kollégáról. Az ilyen magatartás arra utal, hogy a pletykáló egy kicsit kevésbé tiszteli a kibeszélt munkatársát, mint kellene, és van elég ideje meg energiája arra, hogy ilyen megjegyzéseket tegyen, ahelyett, hogy valamilyen termékenyebb tevékenységgel foglalkozna. Netán perverz örömét leli abban, ha valakire rosszat mondhat. Aki rossz példával elöljárva bomlasztja a céges kultúrát, annak kívül tágasabb.

Pótértekezletet tart az igazi meeting után

Lezajlott az értekezlet, számos kérdés felmerült, s végül sikerült egyetértésre jutni a legfontosabb problémákat illetően. Ám mielőtt mindenki szétszéledne, az egyik kolléga mondani kezdi, hogy ő ugyan szintén mellette szavazott, de nem ért egyet a döntéssel, és több dologról is más a véleménye, mint a többieknek. Érdekes: miért nem mondta el mindezt az értekezleten, amit azért is tartanak, hogy ha valakinek valamilyen kételye van, el lehessen oszlatni? Az ilyen magatartással a kolléga óhatatlanul azt árulja el, hogy színleg ugyan mindenbe beleegyezik, a plénum előtt nem vállalva a véleményét, de titokban nem fog szívvel-lélekkel a projekten dolgozni, és a többieket is a kitűzött célok ellen tüzeli. Aki ilyen aknamunkát végez, az inkább áskálódjon máshol.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

„Ez nem az én dolgom”

Minél kisebb egy cég, az ott dolgozóknak annál jobban kell ismerniük a többiek munkakörét, hogy szükség esetén beugorhassanak helyettük. Nem csupán arról lehet szó, hogy néha oda kell ülni a másik gépéhez, hogy gyorsan be lehessen fejezni egy feladatot, hanem olyan profán esetek is előfordulhatnak, hogy a főnök átveszi a telefont az ügyfélszolgálatostól, hogy lecsillapítson egy őrjöngő vásárlót, vagy a könyvelő beugrik a pult mögé, mert állni kell a vásárlók rohamát. Ha valaki nem akar vállvetve küzdeni a közös célokért, nem hajlandó kivenni részét a tűzoltásból, mert neki másról van papírja és magasabb a pozíciója, az nem lojális a céghez. Aki megtagadja az önzetlen csapatmunkát, az inkább ne is legyen tagja a csapatnak.

Úgy gondolja, már bőven megtette, amit elvártak tőle – és ennek megfelelően viselkedik

A kolléga tavaly remekül teljesített, sőt a múlt hónapban is meg tegnap is. Ma hajnalban viszont a mai napra virradt, és ezentúl is mindent ugyanolyan kiválóan el kell végezni, mint eddig. Nem lehet a múltbeli érdemekre hivatkozni, abból nem él meg a cég. Amikor valaki azt mondja, hogy ő már megtette, ami elvárható tőle, ezzel azt is jelzi, a továbbiakban nem hajlandó keményen dolgozni, inkább kényelmesen elücsörögne a babérjain. Ez az attitűd aztán terjedni kezd: egyre többen érzik úgy, hogy ők is kiérdemesült veteránok, megérdemlik a nyugodt napokat, és annak kell húznia a szekeret, aki még nem bizonyított eléggé. Ezt a folyamatot időben meg kell állítani, amíg nem késő, különben tele lesz fiatal-középkorú nyugdíjasokkal az iroda.

Lebeszél másokat a kemény munkáról

Fiatal, lelkes kolléga érkezik, ki akar tűnni, ezért sokat és jól dolgozik, túlórázik, magától megtalálja és meg is oldja a problémákat, mielőtt elkezdenének elburjánzani. És egyszer csak azt hallja valakitől a szenior munkatársak közül, hogy azért mégsem kellene ennyire stréberkedni, mert emiatt a többiek rosszabb színben fognak feltűnni. A szenior munkatárs ezzel azt akarja mondani, hogy nem akar túl sokat dolgozni, ezért senki ne legyen a környezetében, aki jó példát mutat arra, hogy keményen is meg lehet fogni az eke szarvát. A lassítást javasló dolgozó tehát nem a cég érdekeit tartja szem előtt, hanem meg akarja úszni a komoly erőfeszítéseket, ezért szeretné nyesegetni az ambíciózus munkatárs szárnyait. Talán mert fáradt és már nem sok van hátra neki a nyugdíjig, és inkább unokázna, vagy csak nem elég motivált, mert van neki egy dédelgetett privát projektje, esetleg eredendően lusta, és irritálja, ha másokban túlteng az energia. Voltaképpen mindegy. A cég szempontjából egyértelmű a verdikt. Hol van az ilyen munkatárs helye? Nem a csapat tagjai között, az biztos.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen