8 titok, amit a HR-esek sosem árulnának el nekünk

szerző: Jobline
2020 január 15.

Less be a kulisszák mögé, hogy tényleg felkészülten mehess az állásinterjúra.

A kiválasztási szakemberek általában azt akarják, ami a vállalat és a jelölt számára is a legjobb, de ez nem jelenti azt, hogy mindent megoszthatnak veled. Például nem említik, hogy a referenciáid nem igazán tüntetnek fel téged a legjobb színben. Ezért néha megfélemlítőnek, titokzatosnak tűnhetnek, pedig nem rosszindulat munkál a háttérben, egyszerűen csak van egy-két műhelytitok, ami jobb, ha az is marad.

A jó HR-esek azt szeretnék, hogy a lehető legjobb tapasztalat érjen téged a jelentkezés és az interjú során, de még ebben az esetben sem szívesen osztanak meg veled mindent. A jelöltverseny, a belső HR-taktikák, a fizetések mind az „üzleti titok” részét képezik, olyan bizalmas információk, amelyeket a toborzók sajnos nem tudnak a nyilvánosságra hozni. A Glassdoor azonban most feltár néhányat ezek közül:

Forrás: Jobline


„Többet is kaphatnál, ha tárgyaltunk volna róla”

A bértárgyalások olyanok, mint egy pókerjáték: mind az álláskeresők, mind a HR-esek próbálják fenntartani az irányítást és megnyerni a játszmát. Tény, hogy gyakran van egy fizetési sáv, illetve tartomány, amelyet a toborzók minden munkakörhöz és pozícióhoz hozzárendelnek, de az első ajánlatuk nagyon ritkán helyezkedik el ennek a tartománynak a tetején, így a kedvezmények, a szabadság vagy a munkaidő általában tárgyalhatóak. Igen kevés kiválasztó várja el egy jelentkezőtől, hogy az első ajánlatukat elfogadja. Vegyél sorra minden szempontot, és csak ezután dönts, hogy mehetsz-e még feljebb.

„Ne ess túlzásokba a kulcsszavakkal”

Nem azt mondjuk, hogy többé ne tegyél kulcsszavakat az önéletrajzodba, inkább csak azt, hogy ne akarj okosabbnak tűnni annál, amilyen vagy. A kiválasztók nem arra kíváncsiak, milyen szakszavakat és menő kifejezéseket ismersz, sokkal inkább a személyiségedre kíváncsiak, illetve arra, mennyire agy szenvedélyes a munkád iránt.

„Nincs esélyed az első rossz benyomás után”

Az első benyomás számít nálad is, és a kiválasztók is így vannak ezzel. A visszajelzés nélkül maradt telefonhívások, a félresikerült interjúk, a rossz stílus mind aláássák a sikered. Az interjúztatókat sokkal inkább a jelöltek kedvelhetősége érdekli, mintsem az, eléggé képzettek-e a munkára. Hiszen az, akivel az interjún találkozol, nagy valószínűséggel a jövőbeli mentorod vagy főnököd lesz, és nem fog olyasvalakit alkalmazni, aki nem szimpatikus. Próbáld megmutatni a személyiségedet ahelyett, hogy robot módjára válaszolnád meg a kérdéseiket.

„A referenciáid nem túl meggyőzőek”

Ha egy HR-esnek kétségei vannak, te vagy-e a legjobb választás, akkor nem jó, ha a referenciáid csak megerősítik ezekben. A referenciáknak konkrét helyzetekben való erősségeidről kell mesélniük, nem alapinformációkat tartalmazniuk. Plusz alapszabály: csak olyan referenciát adj meg, aki pozitív dolgokat mond majd rólad.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

„Átvilágítottalak, és tudom rólad az igazságot”

Van úgy, hogy a munkáltatók mindent bevetnek, hogy jobban megismerjenek téged, például eljutnak bizonyos személyekhez, hogy kikérjék az őszinte véleményüket rólad. Ez a jelenség egyre gyakoribb a közösségi oldalak térnyerésével, vagyis ha egy referenciát sem adsz, mindig marad egy hátsó ajtó, amelyen keresztül könnyen kiborítható pár csontváz a szekrényedből.

„Már odaadtuk a munkát egy belső emberünknek”

Sajnálatos módon teljesen legális és bevett szokás olyan helyet meghirdetni, amit szinte biztos, hogy belső emberrel töltenek be. Néhány kutatás is alátámasztja, hogy a belső felvétel jobb teljesítményt generál, mint a külső. Ugyanakkor ezek a fantom álláshelyek igazán bosszantóak, amikor állást keresünk. Ne várd el a HR-estől, hogy azt mondja „szép próbálkozás volt, de sajnos már betöltöttük a pozíciót”, inkább szedd össze magadat, és tekints bizakodón a jövőbe.

„A legutóbbi Facebook-posztoddal elástad magad”

A kiválasztók 80%-a használja a közösségi médiát a kereséshez, ezért nagyon fontos, hogy profilod professzionális legyen. Abszolút vállalhatónak tartod a LinkedIn, Facebook vagy Instagram profilodat, vagy jobb, ha inkább privátnak állítod be őket?

„A csapat valójában egy másik jelölt válaszát várja”

Lehetséges, hogy a „nincs ló, jó a szamár is” esete forog fent épp nálad, vagyis te vagy a B-terv. Különösen akkor igaz ez, ha a munkáltató túl sokat habozik, késve adja csak meg a zöld utat a folytatásra. Amit tehetsz, hogy nem veszed magadra. A második helyezés egyáltalán nem annyira rossz dolog, hiszen előfordulhat, hogy az első jelölt személyes körülmények vagy más állásajánlat miatt végül nem fogadja el az ajánlatot, és akkor te leszel a befutó.

A Glassdoor cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

HR-es  •  kulisszák
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen