Karriert építesz? Fejleszd az agyadat idegen nyelvekkel!

szerző: Jobline
2014 április 15. Szóljon hozzá

A nyelvtudás számtalan előnnyel jár: meg tudsz szólalni külföldön, sokkal jobbak az esélyeid az álláspiacon és eredetiben élvezheted a kedvenc filmedet. A kereseted minden bizonnyal magasabb lesz nyelvtudás birtokában, és vannak egyéb, nem elhanyagolható másodlagos előnyök is. Például ha tudsz idegen nyelveket, jobban fogsz vezetni, és a memóriád sem hagy cserben.

Az MIT-n tanító közgazdász, Albert Saiz egy matematikai modell segítségével kiszámolta, hogy az Egyesült Államokban 2-3 százalékkal biztosan többet kereshet az, aki az angol mellett beszél egy másik nyelvet is.

A hazai álláspiacot illetően az SSC-kel (Shared Service Center, ügyfélszolgálati/ügyfélkapcsolati központ) állnak rendelkezésre beszédes adatok. A megbízható angoltudás mindenhol alapkövetelmény, ehhez mind gyakrabban várnak el második-harmadik nyelvet is. A csak angolul tudó alkalmazott átlagosan bruttó havi 255 ezer forintot kapott 2012-ben, a plusz némettudás ezt megdobta 15 ezerrel, és 280 ezerre számíthatott, aki az angol mellett spanyolul vagy portugálul megszólalva is fel tudta emelni a telefont. Az átlagosan bruttó 320 ezer forintos fizetés sem volt ritka azok körében, akik az angol mellett kevésbé frekventált nyelven, például oroszul, svédül, hollandul vagy kínaiul is beszéltek.

De ne legyünk ennyire anyagiasak! A nyelvtanulás jótékony hatását nem csak a pénztárcánkon mérhetjük. Elősegíti ugyanis az agyunk fejlődését és karbantartását. Egy kanadai pszichológus professzor, Ellen Bialystok alapos tanulmányt szentelt a témának. Megállapítja többek között, hogy azon kisgyerekek esetében, akik párhuzamosan két nyelven tanulnak meg beszélni, jobban fejlődnek a kognitív funkciók (figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodás). 

A kutatások alapján az is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Alzheimer-kór később fejlődik ki, illetve később jelentkezik az időskori elbutulás (demencia) az erre fogékony betegeknél, ha valaki idegen nyelven is folyamatosan járatja az agyát.  

Szintén jó a hír a nyelvtanulással kapcsolatban: nem igaz, hogy aki nem kezdi el elég korán, az sosem tanulhatja meg rendesen, és lemarad a járulékos jótékony hatásairól is. Több kutatás igazolta, hogy a felnőttkorban elkezdett nyelvtanulás ugyanolyan kiváló eredményeket hozhat és ugyanolyan kedvező hatása van az agyra, mintha óvodás korunktól szívtuk volna magunkba a tudást. 

Első hallásra nem tűnik túl nyilvánvalónak az összefüggés, de aki több nyelven beszél, az jobban vezet. Miért? Ha valaki több nyelvi szerkezet, modell között képes gyorsan váltani, fejlett lesz a figyelemmegosztó képessége (multitasking), ami kapóra jön a vezetésnél, ahol egyszerre kell látnunk és hallanunk, miközben az összes kezünket-lábunkat használjuk a kocsi irányításához.

 

Forrás: Jobline

A tudósok gyakran hasonlítják az agyat az izomhoz abban az értelemben, hogy minél többet edzik, annál erősebb lesz. Bebizonyosodott, hogy aki nyelveket tud, annak jobb a memóriája, könnyebben tanul – a bevásárlólistát is gyorsan meg tudja jegyezni, és gond nélkül visszatalál a szállodához, ha hosszú sétát tesz egy ismeretlen városban.

Végül az sem elhanyagolandó szempont, hogy az idegen nyelveket ismerők az anyanyelvükön kifinomultabban tudják kifejezni magukat, stílusosabban írnak, ügyesebben szerkesztenek és általában minden téren jobban kommunikálnak. Aki ugyanis jól ismer idegen nyelvi struktúrákat és megszokta, hogy egészen apró hangzásbeli eltéréseknek is nagy jelentőségük lehet, sokoldalú képességeket fejleszt ki arra, hogy tudatosabban használja a nyelvet.  

Csak rajtad áll, kihasználod-e a nyeltudás előnyeit! Nézd meg, milyen ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket gyűjtött össze az Eduline!

Jelentkezz a Facebookon nyelvi játékunkra, hogy a nyeremény birtokában fejleszthesd nyelvtudásodat!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

karrier  •  nyelvtudás  •  siker  •  SSC  •  magas kereset
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)