Nyelvtanulás újratöltve: tévhitek és tények I. rész

szerző: Jobline
2014 április 23. Szóljon hozzá

Hogy tudtál megtanulni ilyen jól angolul? – tesszük fel csodálkozva és irigykedve a kérdést nyelvzseninek tartott barátainknak. Két lengyel úriember komolyan vette a választ. Meglepő dolgokat állítanak, amik nem csak az angolra igazak, hanem bármely más nyelvre is.

A wrocławi Tomasz P. Szynalski és Michal Ryszard Wójcik kevesebb mint három év alatt tanult meg angolul majdnem anyanyelvi szinten, aztán kidolgozták az Antimoon Módszert, hogy másoknak is ilyen jól menjen. Gazdag nyelvtanári tapasztalatokkal a hátuk mögött azt is összeszedték, milyen tévhitek hátráltatják egy idegen nyelv elsajátítását, és ehhez képest mi az igazság.

1. Egy idegen nyelvet az adott országban lehet a legjobban megtanulni.

Sokan gondolják, hogy ha elmennek egy másik országba, ott aztán magától megtanulják a nyelvet. Élen járnak ebben azok a szülők, akik vagyonokat fizetnek azért, hogy a gyerekük nagy-britanniai nyelvtanfolyamokra járjon, és azt remélik, folyékonyan beszél majd angolul, amikor visszatér.

Ehhez képest a tények. A legtöbb amerikai bevándorló nem beszél rendesen angolul, akár 20 év után sem. Ugyanazokat a primitív nyelvtani hibákat követik el, és olyan erős akcentussal beszélnek, hogy azonnal tudni lehet: ők ázsiaiak, latinok vagy oroszok.
Mindennek oka, hogy ezek a bevándorlók nem tanulják meg rendesen a nyelvtant és a kiejtést, mert erre semmi nem készteti őket. Elboldogulnak rossz nyelvtudással is, főleg, ha a saját közösségükben élnek, és udvariasságból senki nem javítja ki őket.
Egy idegen országban alapvetően csak azt tanuljuk meg az adott nyelvből, ami a túléléshez szükséges. Az összes többi egyéni motiváció és tanulási képesség kérdése.

Tanulság. Semmi garancia arra, hogy külföldön jobban meg lehet tanulni egy másik nyelvet, mint otthon. Kellő motivációval otthon is idegennyelvi környezetet lehet teremteni (tévé, internet). Ez a helyzet biztonságosabb, mert nincs beszédkényszer, a saját tempónk szerint tanulhatunk, és nem vésődnek be a gyakori hibák.

Ugyannakor a külföldi tanulásnak megvannak a maga kétségtelen előnyei:

 • külföldiekkel beszélgethetünk (bár találkozhatunk velük itthon is)
 • életszerű szituációkban gyakorolhatjuk a szövegértést (a tévében nem egészen úgy beszélnek, mint egy benzinkutas srác Marylandben)
 • megismerjük a hétköznapi nyelv szókincsét és fordulatait

Mindent összegezve azonban otthon idegen nyelvet tanulni sokkal egyszerűbb és olcsóbb. Érdemes az erős középfok elsajátításáig itthonmaradni, aztán külföldön csiszolni tovább a nyelvtudást.

2. Akkor tanulunk meg a leggyorsabban egy idegen nyelvet, ha minél többet beszélünk rajta.

Szinte minden kisokos ezzel a bölcsességgel kezdődik, az összes tanár ezt szajkózza, és maguk a nyelvtanulók is boldogan ismételgetik.

Ehhez képest a tények. Minden nyelvtanulás utánzás. Megfigyeljük a szavakat meg a nyelvtani szerkezetet, és megpróbáljuk magunk is alkalmazni őket. Minél jobban odafigyelünk, mit írnak és mondanak mások, annál több ismeretet sajátítunk el. Ha viszont már a kezdetek kezdetén mindenáron beszélni akarunk, beleragadunk abba a korlátozott szókincsbe és nyelvtani tudásba, amit addig sikerült megszereznünk.

Ugyannakor a beszédnek megvannak a maga kétségtelen előnyei:

 • folyékonyabban fogunk beszélni, mert aktivizálja, amit passzívan tudunk
 • idegen nyelven megszólalni izgalmas dolog, ami további tanlásra ösztönöz
 • rámutat a hiányosságokra, és motivál, hogy pótold ezeket

Mit kell tenned?

 • Ha nem tudod, hogyan fogj bele egy mondatba...
 • Ha elakadsz egy mondat közepén, mert egy szó nem jut az eszedbe...
 • Ha nyakatekert mondatokat alkotsz, mert nem természetesen jönnek a szádra a szavak...
 • Ha sűrűn hibázol, de nem veszed észre...

  ...akkor több inputra van szüséged ahelyett, hogy többet beszélnél. Oda kell figyelned azokra, akiknek köszönhetően bővülhet a szókincsed és javulhat a nyelvtani tudásod, mert ha tovább beszélsz tökéletlenül, csak bevésődnek az addigi hibák.

Akkor kell elkezdened beszélni, amikor már magadtól egyszerű és helyes mondatokat tudsz alkotni. A legtöbb energiát ekkor is az olvasásra és a gondos odafigyelésre kell fordítanod, mert ettől bővül a szókincsed és a nyelvtani tudásod.

Forrás: Jobline

A nyelviskolák gyakorlata
Az input jelentőségét sajnálatos módon alábecsülik az utóbbi időben. Monopóliumot szerzet az angoltanítás kommunikatív megközelítése, melynek jegyében a tanulók szinte az első órától beszélni és írásban fogalmazni kénytelenek. Az átlagos tanár állandó outputot vár el a diákjaitól, miközben nem fordít elég figyelmet a megfelelő inputra. Heti néhány óra olyan angol, ahol a tanár igyekszik visszahúzódni, hogy teret engedjen a diákok megszólalásainak, vajmi kevésnek tűnik.

Folytatjuk! Ha egyetértesz a fentiekkel, vagy éppen ellekezőleg, egészen mások a tapasztalataid, írd meg nekünk!  
Csak rajtad áll, kihasználod-e a nyelvtudás előnyeit! Nézd meg, milyen ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket gyűjtött össze az Eduline!

Jelentkezz a Facebookon nyelvi játékunkra, hogy a nyeremény birtokában fejleszthesd nyelvtudásodat!

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk és regisztráció: http://www.noikarriernap.hu/hu/

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)