Túlképzett dolgozó? Érdemes fölvenni!

szerző: Jobline
2014 szeptember 10. 2 hozzászólás

Eddig úgy tudtuk, hogy a túlképzett dolgozót a cégek nem szeretik, ezért amikor egy állásra jelentkezünk, és a kelleténél több diplománk van, egyet-kettőt érdemes eltitkolni közülük, nehogy elutasítsanak. Egy amerikai HR-szakember most viszont azt állítja, a túlképzett dolgozó valóságos áldás egy cég számára, és az ellenérveket is csípőből hárítja.

A közvélekedés szerint túlképzett dolgozót többek között azért sem érdemes fölvenni, mert frusztráltan végzi majd a munkáját, és gondolkodás nélkül távozik a cégtől, amint jobb lehetőség kínálkozik számára. Ez azonban óriási tévedés – szögezi le dr. John Sullivan kalifornai HR-szakember.  

„Semmilyen konkrét bizonyíték nincs azokra a vádakra, hogy a túlképzett munkaerő gyorsan ráun a feladataira, kevésbé motivált, többet hiányzik vagy nehezebben illeszkedik be a csapatba” –
állítja Sullivan. A szakember a Portlandi Egyetem kutatására hivatkozik, amely szerint a túlképzett dolgozó jobb teljesítményt nyújt, mint az átlagos munkaerő. Ha pedig folyamatosan támogatást kap a munkáltatójától, nem érzi magát frusztráltnak, elégedett a feladataival és nem jár folyton azon az esze, hogy ideje lenne elmenekülni az adott munkahelyről.

Miért kiváló a túlképzett dolgozó?

Sullivan felsorolja, szerinte milyen előnyökkel jár, ha a cég túlképzett munkatársat vesz fel.

Forrás: Jobline

 

  • Ha reflexből elutasítjuk a túlképzett dolgozót, lemondunk arról, hogy olyan munkatársra tegyünk szert, aki a csapat motorja lehet. A válságból éppen hogy kikecmergő gazdaság olyan munkaerőpiacot teremtett, ahol nyüzsögnek a tehetséges és sokoldalúan képezett álláskeresők. Ez ideális helyzet arra, hogy a legkiválóbb emberek közül válogassunk, akik felvirágoztatják a céget.
  • A túlképzettek mindenáron dolgozni akarnak. Sullivan szerint „az adott gazdasági helyzetben a túlképzettek munka iránti vágya minden más érzést elnyom, tehát nem azon lamentálnak egyfolytában, hogy a kvalitásaik miatt izgalmasabb vagy felelősségteljesebb feladatokat érdemelnének. Örülnek, ha találnak egy rendes céget, ahol dolgozhatnak, és ahol megbecsülik őket. De tényleg meg is kell becsülni őket.”
  • Amíg ki nem lépnek, hasznot hajtanak. Lehet, hogy a túlképzett kollégát egy idő után elcsábítja egy jobb ajánlat, de addig is értékes munkát végez a cég számára. Új ötleteket vet fel, magas színvonalon végzi a feladatait, olyan szempontokkal gazdagítja a vállalat szemléletét, amelyek addig nem merültek fel.
  • Könnyebb velük a közös munka. Jóval kevesebb a dráma, amikor olyan tapasztalt és szofisztikált munkatársunk van, aki érti, hogyan működik egy szervezet. „Ha a túlképzett kollégának van vezetői tapasztalata, nagy segítség lehet a cég menedzserei számára, hiszen átlátja a folyamatokat, és tudja, hogy egy-egy döntés miért születik” – magyarázza Sullivan.
  • Nagyon értékes kollégák lehetnek a közeljövőben. Az innovatív cégek, mint például a Google, úgy gondolkodnak, hogy „a mostani és a következő” munkára veszik fel az alkalmazottakat. „A tapasztalatok alapján feltételezik, hogy a felvett munkatárs hamarosan feljebb lép majd a szervezetben. Tehát nem baj, ha a friss kolléga túlképzett az adott feladatra, amire aktuálisan alkalmazták, mert úgyis a képességeinek megfelelő kihívások várják majd, miután előléptették” – írja Sullivan.

Az ellenérvek leküzdése
Sullivan természetesen nem tagadja, hogy a túlképzett munkatárs felvétele kockázatokkal is jár, ám meggyőző válaszai vannak.

  • A menedzserek ne érezzék magukat fenyegetve. Gyakori eset, hogy egy kiválasztást végző céges vezető azért nem akar túlképzett munkaerőt fölvenni, mert attól tart, az új kolléga előbb-utóbb a helyére tör. Az ilyen helyzeteket el kell kerülni, mert a féltékenység miatt a vállalat értékes potenciális munkatársakról mondhat le. Meg kell értetni a kiválasztást végző kollégákkal, hogy mik a szervezet érdekei, és félre kell tenniük a személyes aggodalmakat.
  • Teret kell engedni a túlképzett munkatársnak. Ha valakit kiváló képességekkel és gazdag tapasztalatokkal alkalmazunk, előbb-utóbb fejlődni akar a szervezeten belül, ötletei lesznek, kitalál magának új feladatokat, megoldási módozatokat. Miért ne? Ha megpróbáljuk visszanyesni a szárnyait, csak azt érjük el, hogy tényleg elunja magát, és más munkahely után néz. Csak arra kell ügyelni, hogy ne buzogjon túl a kiváló kolléga, vagyis az újításai harmonizáljanak a cég működési elveivel.
  • Készítsünk előléptetési tervet. Olyan munkatársat vettünk fel, aki jóval többre képes, mint az aktuális feladatok, amiket végez. Ennek tudatában tervezzük meg fejlődését a szervezeten belül, hogy minél gyorsabban olyan pozícióba jusson, ahol már maximálisan kamatoztathatja képességeit. 

Kövessen minket a Facebookon!

Regisztráljon a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhessen a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Érdekli a HR világa? Olvassa rendszeresen a HVG HR Center szakmai cikkeit!
      

hr  •  túlképzett  •  kiválasztás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (2)
Vitisaureus 2014. szeptember 15., 10:17

Csak az ismeretségek mobilizálását javaslom. Az állások 5%-át tölti kbe hirdetés útján, 60%-át ismertség útján. Az álláskeresési erőfeszítéseket is ennek arányában kell beosztani!
Képzeld azt, hogy most vettek fel az X biztosítóhoz közvetítőnek és össze kell írnod a 200 kontaktodat a kezdéshez. A kontaktokban minél több legyen a személyes. Ne csak email és telefon. Írd össze két hétre előre, kikkel mész el sörözni, sportolni stb.
A formátumhoz meg javaslom a gerilla önéletrajz módszereket.

ZM 2014. szeptember 13., 12:07

T. Jobline!
Köszönöm szépen a sok-sok információt, amit az oldalatikon olvasok, tényleg mind nagyon érdekes és nagyon sokat lehet belőlük tanulni. Az a baj, hogy elmúltam 55 éves, hiába dolgoztam középvezetőként sok-sok évet multinacionális cégeknél, hiába vannak kiváló referenciáim, másfél éve hiába adom be bárhova a pályázatomat (legyen az sales, adminisztráció), még csak vissza sem válaszolnak. Pedig most vagyok a leghasznosabb munkaerő: rengeteg tapasztalatom van, még nem lassultam le, megtanultam fegyelmezetten dolgozni, nem ugrálnék új állást keresni, tudnék bármilyen sokat dolgozni, mert nincsenek már kisgyerekeim, emellett nincsenek túlzott bér elvárásaim sem.
Arra lennék kiváncsi, hogyan tudnám magamra felhívni a figyelmet és elérni azt, hogy pártfogó nélkül legalább behívjanak egy interjúra.
Tudomásom szerint sajnos a HR-esek eleve kor szerint szűrik a jelentkezőket, amit már pl. Ny-Európában úgy védenek ki, hogy tilos beletenni a CV-be az életkort. Kérlek erre adjatok tanácsot. Előre is köszönöm a segítségeteket!