Ha biztosan le akarsz maradni az előléptetésről, ezt a 3 dolgot csináld

szerző: Jobline
2014 szeptember 19. Szóljon hozzá

Szinte mindenki arra vágyik, hogy előbb-utóbb fontosabb pozícióba kerülhessen a munkahelyén, ahol komolyabb kihívások várják, persze jóval nagyobb fizetésért. Ha nem megy magától, kérni kell. De van három dolog, amivel teljesen elszúrhatod az előbbrejutást.

Szerencsés esetben nem neked kell kezdeményezned az előléptetést, mert a főnökeid éles szemmel észrevették, milyen lelkes és hasznos munkatárs vagy, ezért nagyobb feladatokat bíznak rád még előnyösebb javadalmazással. Gyakran azonban neked kell lépned, ha előbbre akarsz jutni. Ez elég stresszes feladat, ezért könnyű hibákat elkövetni. Naomi Garnice marketinges vezető a LinkedInen írta meg, mi az a három súlyos eltévelyedés, amit mindenképpen el kell kerülni.

Másokkal hasonlítod össze magad
Amikor bemész a főnökhöz, hogy előléptetést kérj, semmiképpen ne úgy érvelj, hogy Szilvi vagy Károly sokkal hamarabb csoportvezető lett, pedig nem is érdemelték meg igazán, bezzeg te. Ez a tárgyalás kizárólag rólad szól, nem a többiekről, és arról kell meggyőznöd a vezetőt, hogy te milyen fontos és értékes tagja vagy a csapatnak. Ha a többiekre panaszkodsz, sőt próbálod befeketíteni őket, hogy magadat fényezhesd, csak arról teszel tanúbizonyságot, hogy híján vagy a megfelelő vezetői képességeknek. Sőt: egy nyafogó, vádaskodó, negatív munkatárs hosszú távon csak teher a cégnek, ezért könnyen meglehet, hogy a beszélgetés végeztével a főnököd nem az előléptetésedet fogja fontolgatni, hanem azt, hogy páros lábbal kirúg.

Fenyegetőzöl
Rengetegen esnek abba a hibába, hogy felmondással fenyegetőznek, ha nem teljesítik a kérésüket (vagy inkább követelésüket). Ez nemcsak akkor fordul elő, ha valaki előléptetést kér, bértárgyalásnál is nagyon gyakori. A zsarolásnak azonban nem szoktak engedni, mert ez nem tárgyalási alap. (A terroristákkal sem egyezkednek, hanem igyekeznek megsemmisíteni őket.) A fenyegetőzéssel csak azt bizonyítod, hogy nem vagy jó csapatjátékos, és túl nagy jelentőséget tulajdonítasz magadnak. Senki nem pótolhatatlan egy vállalatnál, ha így lenne, ez azt bizonyítaná, hogy rosszul van felépítve a szervezet. A zsarolásra megint csak az lehet a válasz, hogy a főnök a kijáratra mutat: ott lehet távozni, de nem csak a szobából, hanem mindjárt a cégtől is.

Forrás: Jobline

 

Csak magaddal foglalkozol 
Az teljesen érthető, hogy izgalmasabb feladatokat szeretnél és jóval nagyobb fizetést. De ebből mi haszna van a cégnek? És kit érdekel, hogy milyen személyes vágyaid vannak? Amikor előléptetést kérsz, semmiképpen ne azt taglald, hogy neked mire van szükséged. Azzal kell érvelned, milyen nagy nyereség lesz a cég számára, ha képességeidet magasabb pozícióban tudod majd kamatoztatni a közös célok érdekében. Szépen add elő, milyen eredményeket értél el idáig, és vázold fel, mi mindenre leszel képes, ha végre eggyel feljebb jutsz a vállalati szamárlétrán. Bizonyítsd be, hogy érdekel a cég jövője, és mindent meg akarsz tenni azért, hogy még jobb eredmények szülessenek – erre pedig akkor lesz nagyobb esély, ha megkapod a régóta megérdemelt előléptetést.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Érdekel a HR világa? Olvasd rendszeresen a HVG HR Center szakmai cikkeit!
      

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)