Az 5 legravaszabb kérdés, amivel beindul a networking

szerző: Jobline
2014 december 09. Szóljon hozzá

Egy konferencia vagy egyéb szakmai rendezvény remek alkalom arra, hogy gyarapítsuk a networkünkbe tartozók számát, csak nehéz túljutni a kezdeti botladozó lépéseken. Ha rosszul nyitunk a frissen megismert szakmabeli felé, nem alakul ki érdekes beszélgetés, így lemondhatunk a hosszabb távú, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatról. Megfelelő hozzállással és néhány egyszerű trükk bevetésével viszont biztosítható a siker.

És ön mivel foglalkozik? Ennél korrektebb, ugyanakkor unalmasabb kérdés nincs a szakmai ismerkedés során. A megkérdezett erre a legtöbb esetben felmondja a leckét, mintha állásinterjún lenne: ezredszer is elhadarja, innen és innen jött, ezzel és ezzel foglalkozik. Aztán udvariasan fölteszi ugyanezt a kérdést. Ebből nem lesz érdekes beszélgetés, mutat rá Laura McMullen a US News & World Report számára írt cikkében, ellenben ha a felek valódi érdeklődést mutatnak egymás iránt, létrejön az igazi kapcsolat. És ekkor már nem kell tettetni az érdeklődést, mert a beszélgetés tényleg érdekes lesz.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

Amikor egy rendezvényen szakmailag ismerkedünk, hogy továbbépítsük networkünket, öt dolog után érdemes érdeklődünk: mi beszélgetőpartnerünk munkája, hogyan alakul az élete, mi érdekli, mik a szükségletei és hogyan vélekedik különféle dolgokról. Hogy mindez egy természetes és élvezetes beszélgetés során derüljön ki, az alábbi (vagy hozzájuk hasonló) kérdéseket érdemes föltenni.

1. Ennél – a rendezvényt meghirdető – a cégnél dolgozik, vagy máshonnan érkezett?
(Természetesen ha valaki már röviden bemutatott minket egymásnak, ez a kérdés nem játszik.)
A kérdésben az a trükk, hogy beszélgetőpartnerünk nem vált lemezjátszó üzemmódra, és mondja fel automatikusan az önéletrajzát, hanem értelemszerűen válaszol, amire elmondhatjuk, hogy „én viszont innen és innen jöttem, mert...”, és rögtön élő eszmecsere alakul ki olyan irányban, hogy szépen kiderül, ki mivel foglalkozik, mik a céljai, milyen örömöket és nehézségeket talál a munkájában, az életében és így tovább.

Forrás: Jobline

 
2. Hogy tetszett az előadás?
Még semmit nem tudunk vadonatúj ismerősünkről, csak azt, hogy velünk együtt ő is ott ült a nézőtéren (megfelelő esemény behelyettesítendő) az előadás alatt. A válaszból rengeteg dolog ki fog derülni beszélgetőpartnerünkről: kicsoda, mivel foglalkozik, milyen értékeket vall és néhány személyiségjegyét is megismerhetjük. Ha látunk benne fantáziát, akár meg is kérdezhetjük, tud-e megfelelő éttermet a közelben, ahol a napi program után tovább beszélgethetünk, de még jobb, ha mi magunk állunk elő a javaslattal, mert ismerősek vagyunk a környéken vagy fondorlatos módon előre tájékozódtunk az interneten.

3. Nahát, de klassz cipő / táska / nyakkendő / karóra!
Olcsó, hatásvadász fogásnak tűnik, de mindig beválik. Nők és férfiak egyaránt boldogok, ha ízlésbeli választásukat dícsérik, elvégre azért mutatkoznak menő ruházatban vagy kifinomultan elegáns kiegészítővel, hogy széles körben elismerést arassanak. Rövid, szakértő eszmecsere következhet a dícséret tárgyáról, ezalatt eldől, milyen irányba terelhető a beszélgetés.

4. Ön szerint ennek a rendezvénynek mi a legnagyobb haszna?
Ártatlannak tűnik a kérdés, pedig a válasszal beszélgetőpartnerünk valósággal leleplezi magát, hiszen valószínűleg arról fog beszélni, hogy sok jó szakemberrel találkozhat, akiktől rengeteget lehet tanulni. Igen ám, de nem mindegy, hogy 200 fős networkje van, és főleg ennek tagjait látja viszont nagy örömmel, vagy csak két kolléga a közeli ismerőse, ezért elégedett, hogy számára új szakmabeliekkel cserélhetett névjegyet. Vagyis a kérdésünkkel azt tudjuk felmérni, hogy a másik mennyire értékes networking partner.

5. Mit szeret a legjobban a munkájában?
Egy beszélgetés során hagyni kell a másikat kibontakozni, és ez a kérdés pont arra szolgál, hogy új ismerősünk szabadon meséljen önmagáról. Az emberek roppant hálásak, ha őszinte érdeklődés láttán a munkájukról, azaz önmagukról árulhatnak el információkat, és ösztönösen rokonszenvesnek találják a figyelmes hallgatóságot. Időnként okosan közbe kell kérdezni, hogy a kommunikációt megfelelő mederben tudjuk tartani, a lényeg, hogy valóban kíváncsiak legyünk a másikra, aki networkünk értékes tagja lehet.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)