Mitévő legyen egy kismama, ha megváltoztatják a munkaszerződését?

szerző: Jobline
2015 január 30.

Megteheti-e a munkáltató, hogy a szülés utáni visszatérésnél egyoldalúan változtat a szerződés korábbi tartalmán, jelen esetben a munkavégzés helyén? Kötelezheti-e a munkavállalót arra, hogy bejárjon dolgozni, ha eddig otthonról végezhette munkáját?

Nagyon sok esetről hallani, amikor a gyesről, gyedről visszatérő kismama hátrányos helyzetbe kerül, mert a munkáltató a saját kénye-kedve szerint bánik vele. Előfordul, hogy az anyukát nem akarják visszavenni abba a pozícióba, amelyben dolgozott, hanem más, előnytelebb munkát ajánlanak neki, esetleg csökkentik a bérét, vagy nem teszik lehetővé, hogy távmunkásként dolgozzon, mint korábban.

Új sorozatunk első részében egy ilyen esetet mutatunk be.


„Távmunkában dolgoztam a gyerekem születése előtt, munkaszerződésemben is ez szerepel a munkakör megnevezés alatt. Munkáltatóm kiküldött egy módosítást, amelyben változik a munkavégzés helye és a munkakör. A munkakör megnevezésében immáron nem szerepelne a távmunkás szó. Nekem ez hátrányosnak tűnik, mivel továbbra is otthonról szeretnék dolgozni. Érdeklődni szeretnék, hogy ezt a módosítást el kell-e fogadnom. Megtehetem-e, hogy nem fogadom el? Ebben az esetben mi várható? A munkakör tartalma egyébként ugyanaz lenne, a számomra kiemelten fontos távmunka kivételével. Előre is köszönöm a választ!”

A munkaszerződést – annak minden jellemzőjével, feltételével – két fél, a munkavállaló és a munkáltató köti meg, ebből következik, hogy ezt módosítani is csak közös megegyezéssel lehet. Amennyiben a szerződésed korábban távmunkában történő munkavégzésre szólt, ezt a munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja, csak akkor, ha te is beleegyezel. A kiküldött módosítás jogi értelemben egy ajánlat a szerződés feltételeinek megváltoztatására, ezt vagy elfogadod, vagy nem. Érdemes lenne egyeztetni, hogy miért is küldték ezt ki, mi a szándékuk, s finoman, de határozottan jelezni, hogy nem áll módodban elfogadni.

Ha a
felek nem írják alá a módosítást, a jogviszony a korábbi feltételek szerint folytatódik, távmunkavégzéssel. (Zárójelesen jegyzem meg, hogy a módosítási ajánlat elutasítása nem lehet egy esetleges felmondás indoka, de valljuk be, lehet más indokot találni, aminek valósságát és okszerűségét nem könnyű megkérdőjelezni megfelelő információk nélkül, amivel ritkán rendelkezik egy több éve otthon lévő anyuka.)

Forrás: Jobline

 

A témában további hasznos cikekket olvashatsz itt.

Ha szeretnél minél többet megtudni a kismamák jogairól, itt találsz rengeteg információt!

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen