Miért nem jó a Facebook dolgozójának lenni?

szerző: Jobline
2013 szeptember 11.

Bár a Facebook nagyon vonzó vállalat a pályakezdők között, a Business Insider most arról közölt összeállítást, hogy vannak árnyoldalai is a cégnek.

A Glassdoor karrierportálon nemrég a Facebook lett a legjobb tech cég 2013-ban, ahol megéri dolgozni. A Business Insider ugyanakkor arra világított rá legutóbbi cikkében, hogy vannak más vélemények is, a már ott dolgozó alkalmazottak közül sokan elégedetlenek.

Ügyelet éjjel-nappal

Az egyik mérnök arról panaszkodott, hogy elvárják tőlük, hogy éjjel-nappal elérhetőek legyenek, akár a hétvégén is dolgozzanak. Így sokszor nem tudnak előre tervezni, a családi programokat is megzavarja az, hogy nem tehetik meg azt, hogy kikapcsolják a céges mobiljukat. Ha hívják őket, fel kell venni a telefont, és adott esetben rögtön géphez kell ülni, és megoldani, ha valami probléma merül fel.

Mindenki együtt

Sok tech cégre jellemző, hogy nincsenek külön irodák, hanem mindenki egy nagy térben van. Akad, akit ez nem zavar, szereti, ha nyüzsögnek körülötte, de néha akkor is hiányzik az, hogy legalább néhány percig valaki egyedül maradhasson a munkájával.

Túl gyors növekedés

A Facebookot eredetileg körülbelül 500 dolgozóra találták ki, ma azonban már legalább 4000 alkalmazottja van. A cégstruktúra viszont nem fejlődött a létszámmal. Nincsenek konkrétan szétosztva a feladatok, és elvárják, hogy mindenki legyen képben a másik szervezet munkájával csupán azért, mert egy cégnél dolgoznak.

Nincsenek konkrét célok

Nincs meghatározva pontosan, kinek mi a munkaköre, gyakran mások problémáit kell megoldani, illetve mások álmait kell megvalósítani. Egy volt dolgozó azt mondta, sokkal jobban és precízebben végre lehetett volna hajtani egy adott projektet, ha tartják magukat az eredeti elképzelésekhez és a főnök menet közben nem variál.

Szemét kollégák

Itt is vannak, akikkel lehetetlenség együtt dolgozni, mert bunkók, arrogánsak, és gyakran megalázó módon beszélnek a másikkal.

Nemtörődöm vezetők

Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg állítólag gyakran elsiklanak az igazán fontos dolgok fölött. Ha olyan probléma vár megoldásra, amire szükség lenne rájuk is, nem lehet rájuk számítani.

Ad hoc döntések

Philip Su szoftverfejlesztő a blogjában panaszkodott arról, hogy sok döntés anélkül születik meg, hogy azt egy alapos tárgyalás megelőzte volna. Sokszor a mérnökök ebéd közben, a vezetői jóváhagyások nélkül tárgyalnak nagyon fontos dolgokról.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen