Az olvasó kérdez: "jóval kevesebb bért ajánlottak"

szerző: Jobline
2013 november 13. Szóljon hozzá

A Jobline egyik olvasójának, egy kismamának kevesebb bért ajánlottak a visszatérés utánra. "A pozíció, amiből távoztam létezik és be is tölti valaki, határoztlan időre szóló szerződéssel.Nekem ennek ellenére egy másik pozíciót ajánlottak, jóval kevesebb bérért. Jogukban áll ez? Nem kötelesek a korábbi bérem megadni, még ha más pozíciót is ajánlanak?" - fogalmazott olvasónk. A kérdésre a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella válaszolt.

A jogszabály szerint Önt vissza kellene venni az eredeti pozícióba, hiszen az nem szűnt meg - fogalmazott a D.A.S. Jogszerviz szakértője, dr. Fésü Gizella. Ön a felajánlott másik pozíciót, ami alacsonyabb bérrel jár nem köteles elfogadni. Mivel a munkakör a munkaszerződésnek mindenképpen része, ez csak a felek közös megegyezésével és írásban módosítható. Ha Ön ebbe nem egyezik bele, nem lehet módosítani, sem a munkakört, sem a munkabért.

Mit tehet a munkáltató? Jogszerűen csak arra jogosult, hogy Önt visszavegye az eredeti pozíciójába, a már korábbi válaszunkban részletezett bérfejlesztést is végrehajtva. Ha pedig valakit felvettek az Ön helyére, annak kell mennie - tette hozzá dr. Fésü Gizella.

Abban az esetben, ha a munkáltató mégis egyoldalúan módosítja a munkaszerződést, a módosított munkaszerződés alapján a munkavállaló nem köteles teljesíteni a munkáltató utasítását (pl. az így egyoldalúan módosított munkakörbe tartozó feladatokat nem köteles teljesíteni). Az egyoldalú munkaszerződés módosítással szemben a munkavállaló a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított 30 napon belül élhet keresettel az illetékes munkaügyi bíróságon.

Persze meg lehet próbálni egyezkedni az Ön által is említett módon - nyilatkozta a D.A.S. Jogszerviz szakértője. Eszerint tehát Ön a módosított munkakört hajlandó lenne elfogadni akkor, ha ezáltal a munkabére nem csökkenne, sőt az időközben eltelt idő alatt megvalósított bérszámfejtést is végrehajtva.

A lényeg, hogy kényszer hatására ne menjen bele egy Önnek nem előnyös megegyezésbe (legyen szó akár munkakör, akár munkabér módosításról), mert az utólag nagyon nehezen, vagy az adott helyzet függvényében egyáltalán nem vitatható. Ha tetszett a cikk, lájkolja a Jobline Facebook-oldalát!

Munkajogi kérdése van? Írja meg nekünk a [email protected] - ra, vagy küldje el üzenetben a Facebookon!

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mivel minden jogeset teljesen egyedi, ezért a fentebb olvasottak nem minősülnek jogi tanácsadásnak.

Korábban megjelent cikkeink:


Az olvasó kérdez: "Szakíts, ha bírsz!"

Az olvasó kérdez: Követheti a felmondást újabb próbaidő?

Az olvasó kérdez: "mikor szabadulhatok a munkahelyemről?"

Az olvasó kérdez: "jogos, ha nem vesznek vissza részmunkaidősként?"

Az olvasó kérdez: mi lesz a kismama fizetésével visszatérés után?

Az olvasó kérdez: "megkapom valahonnan a fizetésem?

Az olvasó kérdez: "Kötelező a csapatépítő tréning?"

bér  •  fizetés  •  kismama  •  D.A.S.  •  D.A.S. Jogszerviz  •  Az olvasó kérdez
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)