Karrierépítés: öt tévhit, amit jobb, ha elfelejt!

szerző: Kutasi Judit
2012 január 05.

Ne gondolja, hogy mindent tud a karrierépítésről csak azért, mert már dolgozott egy-két helyen. Ha meggondolatlanul, akár a kecsegtető anyagiak miatt vagy mások tanácsaira hallgatva rosszul választ, hamarosan újabb váltás elé nézhet. Íme az öt leggyakoribb tévhit, aminek semmiképp ne dőljön be!

1. tévhit: "Karriert választani roppant egyszerű!"

A megfelelő karrierút megtalálása valójában egy rendkívül összetett, bonyolult folyamat, amelyre mindenképp elegendő időt kell szánni. A karriertervezésbe beletartozik önmagunk minél alaposabb megismerése, illetve a képességeinkhez, készségeinkhez, vágyainkhoz leginkább passzoló foglalkozások feltérképezése.

2. tévhit: "A karriertanácsadó pontosan megmondja, milyen szakmát válasszon!"

Nem szerencsés csak a karriertanácsadók véleményére hagyatkozni, hiszen ők sem tévedhetetlenek. Egyetlen szakember sem tudja ugyanis biztosan megmondani, milyen szakmát is válasszon az álláskereső, iránymutatásukkal persze megkönnyíthetik a döntését.

3. tévhit: "Úgysem tud megélni a hobbijából!"

De ki szerint? Amikor karriert választ a munkavállaló, érdemes arra koncentrálni, mivel foglalkozik legszívesebben a szabadidejében. Ha sikerül professzionális szintre fejleszteni kedvenc elfoglaltságát, legyen az ékszerkészítés, írás vagy barkácsolás, komoly sikereket érhet el. Az emberek többsége ugyanis igen magas szintre tud eljutni hobbijában, bár hivatalos papírja nincsen az adott szakmáról.

4. tévhit: "Listából válasszon karriert!"

Humán szakemberek minden év elején összegyűjtik és publikálják, melyek lesznek az adott esztendő legkeresettebb szakmái. Különösebb tét nélkül megnézheti ezeket a listákat az álláskereső, majd megállapíthatja, melyik szakma illene hozzá a leginkább, de semmiképp nem ajánlott magára erőltetni valamelyiket. Ezek a listák ugyanis nem mind megbízhatók! Ami ma keresett szakmának tűnik, nem biztos, hogy néhány év múlva is az marad.

5. tévhit: "A pénz biztosan boldoggá teszi!"

Bár a fizetés fontos tényező, nem lehet az egyetlen szempont, amikor a munkavállaló karrierje a tét. Számtalan felmérés bizonyítja, hogy a pénz nem szükségszerűen jár együtt a munkahelyi elégedettséggel. A juttatások mellett figyelembe kell venni azt is, milyen kihívást nyújthat egy-egy felkínált pozíció, milyen feladatok, felelősségi körök társulnak hozzá, hogy sikereket érjen el a munkájában, ezáltal hosszú távon élvezhesse a munkahelyén eltöltött időt.

További karriertanácsok:

"Építsen új karriert, ha elege lett a munkájából!"

"Álláskereső dilemmája: Mennyire vagyok karrierképes?"

"Állásinterjú kérdés: Miért ezt a karrierutat választotta?"

karrier  •  álláskeresés  •  munkahely  •  állás  •  jl_karrier  •  karrierépítés  •  tévhit  •  állás munka
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen