5 tipp, hogyan nyerd újra meg a kiégett dolgozókat

szerző: Jobline
2018 március 23.

A HR-szakemberek 46 százaléka a kiégést tartja a felmondások elsőszámú okának. A kiégésért pedig elsődlegesen a tisztességtelen kompenzáció, az észszerűtlen munkaterhelés és a túl sok túlóra tehető felelőssé.

Minden HR-esnek tehát az a feladata, hogy megnyerje a kiégett, túlterhelt alkalmazottakat, máskülönben a versenytársakhoz mennek át. Íme néhány javaslat a feltételek javítására és a túl sok munka által okozott stressz csökkentésére:

#1. Ünnepeljük az apróbb sikereket is
A kultúra és a morál erősítésének érdekében a munkáltatóknak mindig figyelniük kell azokra az apró, nem látványos eredményekre, amelyek aztán nagyobb sikerekhez is vezethetnek. Ahelyett, hogy a hangsúlyt arra fektetnénk, hogy még nem értük el a nagyobb célt, inkább próbáljunk meg kisebb célokat felépíteni az út mentén. Például, ha a munkavállaló célja az, hogy 10 új, nagy ügyfelet szerezzen a cégnek ebben az évben, akkor a részeredményeket is honoráljuk az év során, esetleg küldjünk egy bátorító e-mailt bármikor, amikor a potenciális ügyféllel való megbeszélésre kerül sor. Ha az összes részsikert számba vesszük, növelhetjük az önbizalmat és fenntarthatjuk a lelkesedést.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Rendszeres visszajelzések
Szinte magától értetődő a burnout jelensége, amikor valaki mellőzöttnek érzi magát a kemény munkája ellenére. Adjunk pozitív megerősítéseket az év során, nemcsak a teljesítményértékelések alkalmával, így megbizonyosodhatunk arról, hogy akkor foglalkozunk a dolgokkal, amikor annak ideje van. A rendszeres dicsérettel bizalomra épülő munkahelyi környezetet teremthetünk, és segíthetjük a munkavállalókat abban, hogy úgy érezzék, mintha a menedzserük az ügyvédük lenne.

 

 

Forrás: Jobline#3. Ösztönözzük őket a pihenésre
Míg a szabadság időtartama nem teljesen gyógyíthatja meg a már teljesen elhasznált munkavállalót, az irodától távol töltött idő enyhítheti a tüneteket. Bár ellentmondásosnak tűnhet a munkahelyi teljesítmény szempontjából, azok az alkalmazottak, akik rendszeresen pihennek, sokkal jobban teljesítenek, mint azok, akik nem veszik ki a szabadságukat. A túlhajszolt munkavállalók ráadásul nagyon sok pénzébe kerülnek egy cégnek.

#4. Gondoljuk át a rugalmas munkavégzés lehetőségét
Vajon a munkahelyünk tudna profitálni a távmunka nyújtotta előnyökből? Mi a helyzet a rugalmasabb irodai órákkal? Ha az alkalmazottak nagyobb befolyással lehetnek arra, hogy mikor és hol végzik a munkájukat, akkor maguk szabhatják meg a munka-magánélet egyensúlyát, így elégedettebbé válnak ugyanannyi munkaterhelés mellett. Ha a munkáltatók leveszik a kezüket a munka ütemezéséről, azzal hosszú távon azt érik el, hogy a dolgozók elégedettebbé, sőt produktívabbá is válnak. Haladjunk kis lépésekben: először nézzük meg, hogy működik, ha a dolgozók egy héten egy napot otthonról dolgozhatnak.

#5. Fókuszban az irodai kultúra
Az alkalmazottak kiégése nemcsak a munkavállalónak, de a vállalatnak is problémát jelent. Ezért a munkáltató feladata, hogy elősegítse a legjobb környezet megteremtését a kiégés megelőzésére. A cég ugyan virágozhat a kemény munkától, ám csak rövid távon, ha a munkavállalók sora mond fel a követelmények miatt. Tudjuk meg, mi motiválja a munkavállalókat, és nézzük meg, hogy ez beilleszthető-e az irodakultúrába. Talán a dolgozók lazább dresszkódot, több fizetett szabadságot, ingyenes rágcsálnivalókat, jó wellness programokat szeretnének. Végezzünk felmérést, hogy megtudjuk, minek örülnének a legjobban.

A Tlnt cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


hr  •  céges kultúra  •  kiégés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen