Bérverseny: mégis kereshetnek többet a nők a férfiaknál?!

szerző: Kutasi Judit
2011 október 05.

Szűkült a nemek közötti fizetési szakadék Nagy-Britanniában. Egy friss tanulmány szerint ugyanis a húszas éveikben járó fiatal brit nők több pénzt keresnek, mint a velük egykorú férfiak – míg világszerte ennek fordítottját tapasztalhatjuk. Csodák persze nincsenek, az összes korosztály tekintetében a női vezetők (itt is) még mindig 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint az azonos pozíciót betöltő férfiak.

Elgondolkodtató, hogy míg Magyarországon – az Egyenlő Bánásmód Hatóság adatai szerint – áltagosan mintegy 10 százalékkal kapnak kevesebbet a nők ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, addig Nagy-Britanniában ennek ellenkezőjét tapasztalják. A brit állami egyetemek és főiskolák felvételi irodájának vezetője, Mary Curnock Cook az oktatás terén tapasztalható nemi szakadék vizsgálata közben fedezte fel a nemek közötti fizetési szakadék jelentős szűkülését, illetve azt, hogy ha csak kis fölénnyel is, de a fiatal nők most először többet keresnek férfi társaiknál!

Az eredmények szerint a 22 és 29 éves kor közötti nők valamivel több, mint 10 fontot (3400 forint), míg a velük azonos korú férfiak valamivel kevesebb, mint 10 fontot keresnek óránként. Szakemberek úgy vélik, a fizetések terén tapasztalt elmozdulás következtében egyre több brit háztartásban válhatnak a nők az elsőszámú kenyérkeresőkké.

„Az eredmények azt bizonyítják, hogy a nők fizetése végre valóban elkezdte tükrözni az iskolai, illetve egyetemi oktatásban nyújtott teljesítményüket. Talán még egy nemzedékbe telik, mire a fizetések közötti eltérések tovább csökkennek, ahogy a jövedelmek az idősebb munkaerő esetében is megváltoznak" - idézte Cookot a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Theresa May brit belügyminiszter a múlt hónapban hívta fel a figyelmet arra, hogy a szigetországban működő vállalatoknak nyilvánossá kellene tenniük, milyen fizetést biztosítanak női és férfi alkalmazottaiknak. Ezáltal magukhoz csábíthatnák a munkavállalókat, illetve segíthetnének eligazodni a piacon a legtehetségesebb nőknek.

A Chartered Management Institute, a menedzserek professzionális brit szervezete idén készült jelentése szerint a húszas éveikben járó női menedzserek jelenleg 2,1 százalékkal keresnek többet, mint a velük egykorú férfi kollégák. Ezt azt jelenti, hogy az éves átlagfizetésük 21 969 font (7,5 millió forint), amely 600 fonttal (205 ezer forint) több mint a hasonló munkát végző férfi kortársaiké. Az összes korosztály tekintetében azonban a női vezetők még mindig 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint az azonos pozíciót betöltő férfiak.

Kapcsolódó anyagok:

Mennyit kell keresni, hogy gazdagok legyünk?

Mennyivel is keres kevesebbet egy nő itthon, mint egy férfi?

Egy menedzser hatszor többet keres beosztottjánál!

karrier  •  munka  •  fizetés  •  jl_karrier  •  Nagy-Britannia  •  kereset  •  nemek közti szakadék  •  fiatal nők
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen